Събиране и рециклиране на капачки

рециклиране на капачки

Отпадъци и рециклирането им

Основният проблем свързан с околната среда е разпространяването на боклук.  Ежедневното изхвърляне на отпадъци  води до смущения в природните закони. Един от най-добрите начини мащабно да се справим с това е рециклиране. Навикът да сортираме боклук помага на природната среда и улеснява процеса на рециклиране.

Ако човек е започнал веднъж да отделя различните отпадъци т.е. рециклира, по възможно е да продължава да го прави. Това сочи резултата от направено проучване на Грийн Ат Хоум, компания специализирана в извозване на контейнери за изхвърляне на отпадъци.

Американските учени са достигнали до извода че човечеството масово изхвърля повече от 8 тона отпадъци в океаните всеки ден. Това води разбира се до глобална катастрофа в сферата в замърсяването на човешката и животинската среда. Какво да се прави с отпадъците се питаме постоянно. Отговора в Европа е отдавна налице. В момента България е сред добрите примери с  рециклирането  на отпадъци. Днес съзнателните европейци събират около 90% пластмаса , което ни прави първенци в събирането и рециклирането на отпадъци.

Рециклиране на капачки

Често рециклирането на отпадъци води със себе си най различни инициативи, провеждане на асоциации в подпомагането на различни цели. Основават се кампании, интернет страници за събирането на пластмасови капачки от бутилки като по този начин се спасяват много човешки животи.

капачки

Една от известните в страната ни ‘‘капачки за бъдеще‘‘ събира огромно количество капачки, подпомагани от доброволци в цяла България. За справянето с медицинската техника недостигаща в градските болници.  За последните 4 години кампанията е дарила 22 кувиоза за различни общински болници в страната.

В Беларус например същата инициатива със събирането на капачки от млад студент от турски произход става доста популярна. Основава кампания и с помощта на доброволци за 8 години се събират 280 тона пластмаса а с тях са закупена 1500 инвалидни колички за нуждаещите се.

Рециклирането променя и ще продължава да променя нашето бъдеще. Сами виждаме че малки и незначителни боклуци могат да предизвикат глобален проблем.

Да пазим чисто!